Tesco Akciós Újság Várpalota

Gyümölcsfák Metszési Ideje

lottoszámok-5-ös-lotto

A gyümölcsfák ifjító metszése – Mikor kerítsünk rá sort? Az őszi időszak a legideálisabb, de mindenképpen várjuk meg a levelek lehullását. Általánosan megállapítható, hogy egészen rügyfakadásig elvégezhető a gyümölcs fák metszése, de a legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha még a fagy ok beállta előtti időszakban elvégezzük a műveletet, mivel ilyenkor még van nedvkeringés, ami gyorsítja a seb ek gyógyulás át. Érdemes megjegyezni, hogy nincs akadálya a fagy mentes, téli napokon végzett metszésnek sem, de mindenképp használjunk fasebkezelőt. A gyümölcsfák ifjító metszése – Tudnivalók metszés előtt Fontos tudnivalók, mielőtt még elkezdjük a metszést: mindig tiszta és éles szerszámokkal dolgozzunk, így kisebb az esély arra, hogy megfertőzzük a növényeinket! Minden esetben használjunk fasebkezelő gélt, ez segít a seb ek gyógyításában. Fontos továbbá, hogy ifjításnál maximum a korona kétharmadát szabad eltávolítani. A gyümölcsfák ifjító metszése – Hogyan végezzük el a metszést Essünk neki a fának bátran: távolítsuk el a beteg, elszáradt, az egymást keresztező, és a befelé törek vő ágakat.

  1. Itt az ideje a gyümölcsfák ifjító metszésének – Mutatjuk a lépéseket! második oldal
  2. Gyümölcsfák metszési idee.com
  3. Gyümölcsfák metszési idée originale
  4. Itt a metszés ideje, vagy mégsem? - Kosztka Ernő metszőmester segít nekünk - Greendex
  5. Gyümölcsfa metszési ideje | Hobbikert Magazin

Itt az ideje a gyümölcsfák ifjító metszésének – Mutatjuk a lépéseket! második oldal

Agrofórum Online K. Aranka kérdése: Többféle gyümölcsfa is található kertünkben. Mikor lehet a csonthéjas és mikor lehet az almatermésű fáinkat megmetszeni? Aki válaszol: Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos Kedves Kérdező! A gyümölcsültetvényekben a fák metszése munkaigényes és nagy szakértelmet igénylő feladat. A fák termőképessége nemcsak attól függ hogy, milyen módon történik meg a termőfelület alakítása, hanem attól is, hogy mikor. A metszés egyrészt történhet a fák nyugalmi állapotában, vagy a vegetációs időszakban, nyáron. A koronaalakítás időszakában általában minden gyümölcsfaj esetében szükség van lombtalan állapotban végzett fás metszésre, de ezt semmiképpen sem télen, hanem tavasszal, közvetlenül a rügyfakadás előtt végezzük. Termőre fordulás után, a fenntartó metszés időpontjának megválasztásánál már különbséget kell tennünk az almatermésű és a csonthéjas gyümölcsfajok között. Csonthéjas fajok (kajszi, őszibarack, szilva, meggy, cseresznye) esetében a metszés időpontjának megválasztása elsősorban növényvédelmi okra vezethető vissza.

Ez a változás szintén összetett folyamat, melyet nemcsak a tavasszal érkező kellemesebb időjárás és a nappalok nyúlása, hanem a gyümölcsfák által a tél folyamán összegyűjtött hideg órák száma is befolyásol. Ezt a jelenséget nevezzük hidegigénynek. Minden fajnak, sőt fajtának megvan a maga hidegigénye, mely genetikailag kódolva van. Amennyiben a virágrügyek nem kapják meg a megfelelő hideghatást, a tavasz és a nyár folyamán nem fejlődnek megfelelően. Párhuzamba állítva az emberi működéssel: alváskor mi is feltöltődünk, és ha nem tudunk kellő ideig pihenni, nem tudunk teljesíteni. Ha február végén, kényszernyugalmi állapotban vízbe teszünk egy barackfaágat, ki fog hajtani. Ezzel szemben januárban, amikor a növény mélynyugalmi állapotban van, még nem hajt ki, pedig látszólag mindkettő egy csupasz vessző volt. Az említett körülmények megfigyelése alapján kell a gyümölcstermesztőnek eldöntenie, hogy egy bizonyos termőhelyre milyen fajt vagy fajtát ültet. A szakkönyvek ajánlása szerint hazánkban elsősorban azok a fajok, fajták termeszthetők biztonságosan, amelyeknek 1000 óra körül van a hidegigényük.

Gyümölcsfák metszési idee.com

A csonthéjasok már kicsit kényesebbek, így ezek jöjjenek a második körben! Sorban a szilva, a barack és végül a sárgabarack. A dió kivétel, nála nem végzünk tavaszi metszést, mivel ilyenkor túl nagy a növényben az úgynevezett turgor nyomás (a nedvek nyomása). A diót csak nyár végén, szeptember elején lehet metszeni, ha ezt tavasszal tennénk, túl sok nedvet veszítene, és félő, hogy a metszést nagyon megsínylené. Nagyobb gazdaságok már januárban megkezdik a metszést, de a ház körüli kertben nincs szükség sietségre, elég csak virágzás előtt metszeni. Mi történik, ha túl későn metszünk? Ha túl későn metszünk, amikor már elkezdődött a virágzás, a fa energiát veszít, mivel olyan területekre is csoportosít erőforrásokat, amelyektől metszéskor megszabadulunk. Valamint ha akkor bolygatjuk az ágakat, amikor már kint vannak a rügyek, az érzékeny szemek könnyen lepattanhatnak, ami szintén veszteség. Továbbá az sem lényegtelen, hogy jó munkát úgy végezhetünk, ha látjuk is az ágakat. Amikor már növekszik a lomb, ez nehezebb.

  1. Almatermésű gyümölcsfák metszése - Kertészeti áruház blog
  2. Itt az ideje a gyümölcsfák ifjító metszésének – Mutatjuk a lépéseket! második oldal
  3. Miraculous - Katicabogár és Fekete Macska kalandjai 13.rész - indavideo.hu
  4. Gyümölcsfák metszési ideje

Gyümölcsfák metszési idée originale

Itt a metszés ideje, vagy mégsem? - Kosztka Ernő metszőmester segít nekünk - Greendex

Nyáron inkább a zöldmetszésre koncentráljunk, amelyet július és augusztus között érdemes megtenni. Ez alól kivétel a birs, amely később virágzik és terem, mint a csonthéjas társai. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy bármilyen időpontot is választunk, a sebeket kezelni kell valamilyen sebzáró anyaggal.

gyümölcsfák metszési idée originale

Gyümölcsfa metszési ideje | Hobbikert Magazin

Eltérő mértékben ugyan, de minden csonthéjas fajt, főként a kajszit és őszibarackot veszélyeztetik télen, a sebzéseken keresztül fertőző kórokozók. A kajszi és őszibarack fák metszését ezáltal két időpontban, de semmiképpen sem a nyugalmi időszakban végezhetjük el. Az egyik időszak tavasszal a rügyfakadás után, virágzás előtt van, ekkor ugyanis a gutaütés kórokozói már nem fertőzőképesek. Az sem baj, ha a metszés időpontja eltolódik a virágzás időszakra, ekkor ugyanis a virágok berakódottságához tudjuk igazítani a metszés erősségét. A másik alkalmas időpont nyáron, közvetlenül a szüret után van. A nyári metszés alkalmas a gallyritkításra, vastagabb fás részek eltávolítására. Az almatermésűeket (alma, körte, birs, naspolya) a gutaütés kórokozói nem fertőzik, ezért a termőre fordult fák kevésbé érzékenyek a metszési időpont megválasztására, mint a csonthéjasok. Az almatermésűeket tehát télen is metszhetjük, azokon a napokon, amikor a hőmérséklet fagypont felett van. A metszéssel okozott sebek kezeléséről semmi esetben se felejtkezzünk el, főként a motorfűrésszel, kézi fűrésszel és ágvágó ollóval ejtett sebek gondos kezelése a legfontosabb valamilyen sebzáró anyaggal.

Az almafa metszésének célja, hogy késleltessük a korona elöregedését. Az almafa metszésének egyik alapszabálya, hogy minél erőteljesebben növekszik a gyümölcsfa, annál későbbre kell halasztani a metszést. A klasszikus téli metszés legjobb időpontja a február vagy a március, nem sokkal az új hajtások megjelenése előtt. Ekkor már szépen lassan megindul a nedvkeringés, amely segíti a sebgyógyulást. Birsalma metszése A birsalmafák metszését évente kell elvégezni. Ha nem tesszük meg, akkor pár év alatt túlnő és nem terem annyi gyümölcsöt, mint amennyit elvárnánk tőle. A birsalma metszését késő ősszel vagy tél végén kell megejteni, ugyanis nagyon később virágzik és még később érik be rajta a gyümölcs. Nem szabad azonban túl sokat várnunk tavasszal, mert kockáztatjuk az évi termést. A növény ugyanis nem az idősebb, hanem az új vesszőkön hozza a gyümölcsöt. Összegezve A metszési időpont megválasztását az határozza meg, hogy csonthéjas vagy almatermésű fát szeretnénk gondozni. Az almatermésű gyümölcsfák sokkal ellenállóbbak, így azokat akár télen is metszhetjük.

Sajnos a nagyon idős, beteg fák esetében nem leszünk képesek jó eredményeket elérni. Sok sikert kívánok mindenkinek, remélem, hogy tanácsaimmal tudtam segíteni nektek! Hogyan értékelnéd a gyümölcsfák ifjító metszéséről szóló cikkemet? Nagyon tetszett, mindent megtudtam, amire szükségem volt, köszönöm! Rengeteg általános dolgot olvastam, amit még a kezdő kertészek is tudnak, így nem sokat segített! Semmit nem segített, kimondottan rossz írás, sajnálom! Forrás: Fotó: Schutterstock

  1. Budapest copy shop
  2. Eredeti napoli pizza recept youtube
  3. Űrhajós jelmez házilag
  4. Helti sorközművelő kultivátor
July 3, 2022, 6:40 pm

Sitemap | atomistic.news, 2024