Tesco Akciós Újság Várpalota

Szőcei Tőzegmohás Láprét / Tőzegmohás Láprét Tanösvény - Őrség

kiado-uj-epitesu-lakas-budapest

Előzetes bejelentkezés alapján a Nemzeti Park munkatársai vállalják csoportok vezetését, a terület értékeinek bemutatását. Szabadon látogatható Figyelem! A láprét fokozottan védett terület, a pallóról lelépni tilos! A bejárattól indulva a tanösvény tábláit követhetjük a temetőig, ha körtúrát szeretnénk, akkor a földútra érve visszatérhetünk a bejárathoz. Kiindulópont: szőcei tőzegmohás láp. 46° 53'59, 02629" 16° 34' 22, 82459" Végpont: szőcei temető. 46° 53' 48, 86303" 16° 34' 25, 09021" A tanösvény hossza: 900 m. Szőcén az Ady Endre úton kell végighaladni, a temetőt elhagyva földúton követjük a Szőce-patakot, majd balra tarunk és itt meg is látjuk a láprét bejáratát. Elérhetőség: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 9941 Őriszentpéter, Siska szer 26. +36 94 548 034 forrás: Geocaching adatok Szőcei Szélesvíz (GCSzv) Szélesség N 46° 53, 981' Hosszúság E 16° 34, 369' Magasság: 234 m Megye/ország: Vas Geoláda típusa: Virtuális geoláda Nagyobb térképért klikk a képre!

  1. A lápok titokzatos világa – séta a szőcei lápréten
  2. Eladó ingatlanok – Szőce – Őrség
  3. Turista Magazin - Egy kis jégkorszak - szőcei talpalatnyi zöld királyság
  4. Vadása-tó – Szőce
  5. Szőcei tőzegmohás láprét tanösvény - GOTRAVEL

A lápok titokzatos világa – séta a szőcei lápréten

Ugyancsak a patak ad élőhelyet számos ritka tegzes és szitakötő fajnak is. A patak mentén húzódó rezgőnyáras égeresben értékes páfrányfajok nőnek. A rétek jellegzetes társulása a kékperjés láprét (Molinietum coeruleae). Itt az uralkodó kékperje (Moliniai coerulea) közt gyakoriak: a különféle sások (Carex sp. ), kígyógyökerű keserűfű (Persicaria bistorta), kenyérbél cickafark (Achillea ptarmica), őszi vérfű (Sanguisorba officinalis), széleslevelű ujjaskosbor (Dactylorhiza majalis), kornistárnics (Gentiana pneumonanthe), hegyi zergevirág (Doronicum austriacum). Ritka fajok: zergeboglár (Tollius europaeus), szibériai nőszirom (Iris sibirica), északi sás (Carex hartmannii). Csapadékos években nagyobb foltokban jelenik meg a széleslevelű gyapjúsás (Eriophorum latifolium). Természetvédelem A Nemzeti Park a réteket kaszáltatja. A láprét bemutatására pallósort építettek ki. A terület előzetes bejelentkezés után kísérővel látogatható. Források A szőcei tőzegmohás láprét — Az Őrségi Nemzeti Park kiadványa This page is based on a Wikipedia article written by contributors ( read / edit).

Gazdag és értékes a patak élővilága is: számos ritka tegzes és szitakötőfaj él, fejlődik tiszta vizében. A rét jellegzetes növénytársulása a kékperjés láprét, itt található kígyógyökerű keserűfű (Poligonum bistorta), őszi vérfű (Sanquisorba officinalis), széleslevelű ujjaskosbor (Dactylorhiza majalis), kornistárnics (Doronicum austriacum), fehér zászpa (Veratrum album). Kis egyedszámban fellelhető a zergeboglár (Tollius europeus), az északi sás (Carex hartmannii), csapadékos, bővizű években a széleslevelű gyapjúsás (Eriophorum latifolium) nagyobb foltokban is. Az elmúlt évtizedektől kezdve kiszáradásos folyamat indult meg, a csapadékban szegény időjárás miatt a források vízhozama lecsökkent, sok teljesen eltűnt. Ennek hatására az ismert növénytársulások mellé más, gyakran tájidegen, vagy éppen közönséges növények kezdenek betelepülni és teret hódítani, például a magas aranyvessző, nagy csalán, szeder stb. A kaszálás hiánya a beerdősülésnek kedvez. A rétek gondos kezelésével, a kedvezőbb időjárás visszatértével azonban e sérülékeny élőhely fenntartható, megmenthető hossz úttávon is.

  • Karácsonyi páros pizsama noi
  • Szolnok sztk hősök tere
  • Szőcei tőzegmohás láprét
  • Ha minden véget ér - Seress Rezső – dalszöveg, lyrics, video
  • Városi nyomozós játék fejlesztése okostelefonra a Miratia-val - YouTube
  • Pál apostol missziós útjai
  • Split klíma beltéri egységek típusai - WEBKLIMA
  • A lápok titokzatos világa – séta a szőcei lápréten
  • 🕗 Nyitva tartás, Szőce, érintkezés. Szőce
  • A kirándulni vágyókat szebbnél szebb túrautak, várak, látnivalók várják Magyarországon. Szeretnénk ezen az oldalon Magyarország szépségeit bemutatni.

A szőcei tőzegmohás láprét az Őrségi Nemzeti Park egyik leghíresebb és legjelentősebb, fokozottan védett része, ahol természetvédelmi kutatóház is működik. A 127 ha területű természetvédelmi terület legértékesebb része a völgy alján húzódó rétek láncolata.

  1. Ender 3 ár
July 3, 2022, 7:38 pm

Sitemap | atomistic.news, 2024