Tesco Akciós Újság Várpalota

Húsos Som Virága

kiado-uj-epitesu-lakas-budapest

A hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás nem éri el a kívánatos menniységet, aminek a minimális mennyiség 400g, fél kg lenne fejenként. Ennek az is az oka, hogy a piacokon húzós árakat látunk, és inkább az energiadúsabb, viszont tápanyagszegényebb szénhidrátfélékkel tankoljuk fel energiaraktárainkat. Pedig ezen ideje lenni változtatni, és jó, ha tudjuk, hogy hazánkban rengeteg vadon termő gyümölcsféle van, ami fogyasztható is, de akár a kiskertünkben is elültethetjük. A vitamin- és ásványianyag-ellátottság alappillérei a zöldségek és a gyümölcsök, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, segíthetnek akár betegségek megelőzésében is. Fogyasztásuk elhagyásával hiánybetegségek léphetnek fel, nem beszélve kiemelkedő rosttartalmukról, ami az emésztésért és az immunrendszer jó állapotáért felel - nyilatkozta korábban Győrffy Balázs, a NAK elnöke a HelloVidéknek. Most őshonos gyümölcseket mutatunk be, amelyek igénytelenek - bármilyen talajban megteremnek - de annál hasznosabbak. A kertünkbe ültetett növényeket általában az aktuális divat szerint választjuk ki, pedig fontosabb szempont lehetne a hasznosságuk és az, mennyire alkalmazkodtak a hazai körülményekhez, hisz akkor lehet csak igazán költséghatékony a termesztésük, különösen most, amikor a klímaváltozás hatására az igényesebb, oltott gyümölcsfélék termése rendre elfagy tavasszal.

A természet patikája: így gyógyítanak az őshonos gyümölcsök | Sokszínű vidék

Dr. Helmut Pirc bécsi kutató szerint a nagy gyümölcsű fajták önmeddőek, a nemesített somok egymást is rosszul termékenyítik. A termesztési kísérletekben a vad forma bizonyult a legjobb pollenadónak. Húsos som gyümölcs érés A húsos som gyümölcse túlérve és nyersen is fogyasztható, és lekvár, kompót, szörp, gyümölcsíz, bor, pálinka is főzhető belőle. Aszalványként a téli hónapokban kitűnő C-vitamin forrás. Kemény, rugalmas fájából kitűnő szerszámnyelet lehet készíteni. Igen korai virágáért, valamint jó várostűrése miatt parkokba is szívesen ültetik. Szárazságtűrése és jó regenerációs képessége alapján kiválóan használható talajvédelemre is (kopárokon, sekély talajú lejtőkön stb. ) Húsos som fajták Húsos som fajták - A Titus húsos som fajtát - Cornus mas Titus, Szlovákiában, Bojnicében található vad somok közül emelték ki. 1981-ben került kereskedelmi forgalomba. Erős növekedésű, magas, széles, felfelé törő bokrot nevel. Sok rövid oldalhajtást nevel. Gyümölcse középnagy, körte alakú, érett állapotban sötétvörös színű.

naturmind aszkorbinsav 500g sipos szilvia életrajz

Virágai tavasz elején nyílnak, míg termései ősz elején érnek be. Méregzöld levelei kerekdedek, hegyesedő végűek, ősszel vöröseslila színben játszanak. A húsos som egy igazán ellenálló, egyszerűen nevelhető növény. Jól viseli a városi kedvezőtlen klímát, szennyezett levegőt, valamint a szárazságot is.

Som: a legkönnyebben szedhető erdei gyümölcs | Hobbikert Magazin

Egyes természetben megmaradt példányokat, amelyek között 500 éves is akad, ma már a törvény védi, de néhány kertészetben szerencsére fellelhető és megvásárolható újra. A házi berkenye gyümölcse szinte a legmagasabb arányban tartalmaz C-vitamint, a hazánkban termő egyéb gyümölcsök közül csak a ribizli előzi meg ebben. Magas pektin tartalma révén kiváló lekvár készíthető belőle. Valamikor nagyon híres volt a házi berkenye pálinkája is. Kiemelt kép: Pixabay

  1. Ps4 kontroller akkumulátor
  2. Ehető termésű díszcserjék, melyek szépen díszítenek - Díszfák és cserjék - Díszkert
  3. Húsos som / Cornus mas | Baráti Díszfaiskola - Kertészet - Győr

- Kelet-Ázsia Cornus macrophylla var. macrophylla Cornus macrophylla var. stracheyi C. Cornus obliqua - az USA északkeleti és középső részei, valamint Kanada délkeleti része [Note 2] Cornus racemosa Lam. - az USA északkeleti és középső részei, valamint Kanada legdélkeletibb részei Cornus rugosa Lam. - az USA északkeleti és középső részei, valamint Kanada délkeleti része veresgyűrű som (Cornus sanguinea) L. - Európa Cornus sanguinea subsp. australis (C. ) Jáv. Cornus sanguinea subsp. cilicica (Wangerin) D. Cornus sanguinea subsp. hungarica (Kárpáti) Soó Cornus sanguinea subsp. sanguinea Cornus sericea L. - Észak- és Nyugat-Észak-Amerika; az Arktiszt kivéve [Note 3] Cornus sericea subsp. occidentalis (Torr. &) Fosberg Cornus sericea subsp. sericea Cornus stricta - az USA délkeleti része [Note 4] Cornus walteri Wangerin - Közép-Kína Cornus wilsoniana Wangerin - Közép-Kína Cornus quinquinervis Franch. - szinonima: Cornus paucinervis - Kína Képek [ szerkesztés] és fehérben és termések Jegyzetek [ szerkesztés] Megjegyzések [ szerkesztés] ↑ Cornus obliqua, here recognized separately, has been included in a broader concept of C. amomum by some botanists.

modern kerti konyha
  1. Garden master fűnyíró
  2. Téli kismama kabát
  3. Wolfgang amadeus mozart élete röviden
July 3, 2022, 7:58 pm

Sitemap | atomistic.news, 2024